ŽENSKÝ PRINCIP PŘÍSTUPU KE ZDRAVÍ

S homeopatií jsem se seznámila již před mnoha lety. Konkrétně v létě 2010. Nastoupila jsem při studiu VŠ jako laborantka na letní brigádu do lékárny k paní magistře Martině Náhlovské v Kralupech nad Vltavou. Už od prvního dne jsem měla možnost stát poblíž, když rozebírala s pacientem jeho potíže a doporučovala na ně kromě alopatických léků také homeopatika. A když jsme měly chvilku času, vyprávěla mi o nich dál. Druhá kolegyně Helenka dokonce na kus papíru načrtla Heringovo schéma i s popisem. A tak jsem začala vstřebávat základy a tehdy jsem zatoužila studovat homeopatii CEDH. Chtěla jsem mít stejné znalosti jako mé kolegyně.

Tou dobou jsem trpívala na alergie a astma a rozhodla jsem se homeopatika vyzkoušet. Nehodlala jsem se totiž smířit s tím, že se „něco nedá vyléčit“ a znervózňovala mě představa, že budu užívat léky až do konce života. V rámci samostudia jsem si nejprve pár vhodných kandidátů vyhledala a poté konzultovala. Mé potíže se zmírnily, a když jsem celá šťastná šla na kontrolu k alergologovi s tím, že jsem klasické léky omezila a dala se na užívání homeopatik, nebránil mi, jen vyslovil svůj anti-homeopatický názor a do karty si doslovně napsal: „Ač je to diskutabilní, užívá homeopatické léky.“ Od té doby mě ve své ordinaci neviděl. To se psal rok 2010.

V lékárně jsem pak s různými přestávkami pracovala až do konce roku 2014. Za tu dobu jsem se s homeopatiky seznamovala více a více, a jelikož si lidé zvykli chodit pro rady, Martina nebo Helenka vždy velmi ochotně poradily a nám se tak vracelo mnoho pozitivních zpětných vazeb.

Dnes již v této lékárně nepracuji, ale mé semínko lásky k homeopatii vyklíčilo a roste stále dál. Minulý rok se mi splnil sen, přihlásila jsem se na studium CEDH. Od té doby šířím homeopatii v okolí Žamberka.

Za ten krátký čas už mám také pár krásných případů, kdy homeopatie pomohla. Např. Hypericum na bolest nervu po vytržení zubu před čtyřmi lety; Arnika, Calcarea Phosphorica a Symphytum na zlomeninu nohy u čtyřleté holčičky a zlomeniny žeber pro dospělého pána, jakožto náhrada za v ČR nedostupný Ostéocynésine; Arnika a Belladonna pro mou kamarádku, jež měla podezření na zánět karpálních tunelů a v neposlední řadě Paragrippe pro kočičku s těžším průběhem nachlazení nebo Oscillococcinum, což byla má prevence před nachlazením od října do března.

A proč mám v nadpisu Ženský princip přístupu ke zdraví? Protože přesně tak homeopatii vnímám. Ne, že by nebyl mezi námi žádný skvělý homeopat muž, ale víme, že jsou v menšině. Vnímám ji jako částečně intuitivní záležitost (i když je založena na výborné znalosti Materie mediky). Každý dobrý homeopat (muž či žena) řekne, že na to všechno přesto musí být „šestý smysl“. Podle mě je tím šestým smyslem intuice a intuice je v rozdělení jin a jang ženská kvalita. Stejně tak i styl, kterým se odebírá anamnéza – delší příjemný rozhovor o životě pacienta hodnocený komplexně – je v ženském principu. O tom, že v homeopatickém léku nelze dokázat byť jen stopové množství účinné látky, tudíž analyzovat a následně experimentálně ověřit (což jsou kvality mužské), nemusí snad být ani řeč. Stejně tak jednoduché podání sladkých kuliček bez nutnosti použití drahých technických vynálezů. Opět ženský princip působení. Další skutečností, která mě vede k tomu, že homeopatii pokládám za ženskou část léčení, je i samotný fakt, že je velmi oblíbená u žen a do rodin se opět dostává skrze ženu, jejímž posláním je pečování o rodinu v širším slova smyslu. Ona chce pro své blízké to nejlepší a chce svým blízkým šetrně a bezpečně pomoci, což jí homeopatický lék umožní.

Věřím, že i v České republice přijde doba, kdy se propojí znalosti z nejnovějších výzkumů s empiricky ověřenými dlouholetými zkušenostmi ke spokojenosti a hlavně lepšímu zdraví obyvatel. Vznik TČM kliniky ve FN HK je nejspíš první vlaštovkou. Věřím, že se jednou pomyslně spojí mužský a ženský princip a namísto boje mezi nimi bude už jen spolupráce. Pouze spolupráce totiž vede k lepšímu a šťastnějšímu životu.

Velmi mě těší, že mohu homeopatii poznávat a jako bonus poslouchat lidské příběhy. Pomoci některým lidem tam, kde limity „mužské“ medicíny nestačí. Že je to ona, která mi pomáhá zvyšovat mou profesní sebedůvěru, díky ní probíhá i můj osobní rozvoj a mohu být lepším člověkem.

To vše díky homeopatii. Metodě, která vede lidi blíž k sobě. Vrací jim odpovědnost za své zdraví a v konečném důsledku i dávno ztracenou svobodu.

Magie ženského tance
Celostní pohybový trénink zaměřený na ženskou eleganci, zdraví,
taneční dovednosti a zdravou psychiku, esenciální pohyby pro rozvoj ženství a vnitřní síly
Víkendový kurz plný naplňujících zážitků.


Články

ŽENSKÝ PRINCIP PŘÍSTUPU KE ZDRAVÍ

Nikola Altarea Hodovská

aneb MŮJ HOMEOPATICKÝ PŘÍBĚH. Kterak jsem se seznámila a zamilovala do homeopatie Více

   

Pravidelné kurzy

Kurz spolutvořený. Naučíš se první čtyři ásány z rituálu Mohendžodáro tzv. Mateřský okruh Užiješ si hromadu svobodného tance Vzájemně si s ostatními ženami opečujeme svá těla Zažiješ pět Ženských meditací Poznáš, jak příjemné je být v ženském kruhu a moci sdílet vše, co potřebuješ Předáme ti spoustu tipů, jak si svou ženskou cestu co nejvíce užívat

Svatojánská 161, Letohrad, 1x za dva týdny (viz rozpis na stránkách)

Zobrazit detail